Share
8.700 euro om van je verslaving af te raken? Dit zit inbegrepen in de prijs van een luxerehab in ons land
Afkicken van een verslaving is moeilijk, en sommigen zijn bereid daar véél voor te betalen. Enter: luxueuze rehabs in de private zorg. Een verblijf van 4 weken in Affect2U kost je 8.700 euro. Klinisch psycholoog en eigenares Sibyl Pien vertelt wat inbegrepen zit in dat gepeperde prijskaartje en wie bij hen langskomt voor een behandeling. “Er komen steeds meer jongeren, vaak gestuurd door hun ouders die tot de betere middenklassen behoren.”
Matthew Perry, een van de hoofdpersonages in ‘Friends', verdiende tijdens de piek van de serie tot wel een miljoen per aflevering. Maar die populariteit eiste zijn tol. ‘Chandler' was zwaar verslaafd aan alcohol en drugs: hij kan zich seizoenen drie tot zes niet eens herinneren. In totaal liet hij zich 15 keer opnemen om nuchter te worden. Ondertussen is Perry 18 maanden clean, maar dat heeft hem negen miljoen dollar gekost, zegt hij. Een fiks bedrag, maar hij ging dan ook niet naar de kliniek waar Jan met de pet terechtkomt.
Mensen die met zware verslavingen kampen weten dat dat geen pretje is. En omdat afkicken zo zwaar is, zijn sommigen bereid om daar véél centen voor neer te leggen. Ook bij ons bestaan er centra met duizelingwekkende prijskaartjes: bij Affect2U betaal je 8.700 euro om 4 weken lang af te kicken, zij het in een zeer sereen kader.
Klinisch psychologe Sibyl Pien werkte eerst elf jaar in de zorg voor ze het rehabilitatiecentrum oprichtte, met twee locaties in Antwerpen en een partnerkliniek in Zuid-Afrika. “Ik merkte dat een deel van de mensen die in de klassieke centra terechtkwam, andere noden had”, zegt ze. Affect2U zag het licht: Sibyl helpt ondertussen al tien jaar lang mensen met succes van hun verslaving af. Of toch zij die het kunnen betalen.
Het prijskaartje laat zich rechtvaardigen doordat de aanpak compleet anders is dan in klassieke centra, zegt ze. “De focus ligt niét op de verslaving. In plaats van symptomen te behandelen, werken wij op het onderliggende probleem. Een verslaving komt als laatst: het is het resultaat of symptoom van iets. Door intense therapie leren we de patiënt te begrijpen wat de onderliggende emotie achter zijn of haar nood is. Dat maakt de slaagkans om af te kicken veel groter. We leggen de verslaving ook niet stil met medicatie, zoals veel andere psychiatrische behandelingen wel doen.”
In plaats van een klinische setting met witte muren en verpleegkundigen voor wie je een nummer bent, proberen we een familiale omgeving te creëren.
“Wij benoemen ook geen diagnoses zoals in de reguliere zorg. En als er medicatie wordt genomen, gaan we die vooral afbouwen. Patiënten voelen zich vaak slachtoffers door hun labels en gebruiken ze ook vaak als excuus: ‘ja, maar ik heb een borderline persoonlijkheidsstoornis'. Over zulke labels hebben wij het in therapie nooit — al houdt de therapeut natuurlijk wel rekening met die informatie.”
Ook de setting van Affect2U verschilt dag en nacht met de klassieke zorg. “In plaats van een klinische setting met witte muren en verpleegkundigen voor wie je een nummer bent, proberen we een familiale omgeving te creëren. Er zijn altijd maximum 13 of 14 patiënten, waardoor de sfeer huiselijk is. En ze leven bij ons zoals ze thuis zouden leven, zodat ze het gevoel hebben dat ze veilig zijn. Ze koken samen, doen hun eigen was, ...”
“In tegenstelling tot in de reguliere zorg, komt het merendeel van de mensen zelf naar ons. Omdat ze er flink wat geld voor betalen, zijn de meesten ook heel gemotiveerd. Dat vertaalt zich naar een hogere slaagkans. We geloven er ook echt in dat onze cliënten verlost zullen raken, liefst zonder medicatie. De bedoeling is niet dat onze patiënten afhankelijk worden van de zorg, maar dat ze zichzelf leren kennen. Ze krijgen praktische tools aangereikt die ze in hun leven kunnen installeren om weer zelfredzaam te worden.”
Affect2u heeft twee verschillende klinieken, eentje in Hoboken en eentje Vosselaar. “Hoboken is voor mensen die nog actief in een verslaving zitten. Zij hebben eerst een detox nodig om nuchter te worden, in een veilige omgeving die ze niet mogen verlaten. In de ‘buitenwereld' zijn middelen overal beschikbaar zijn, dat maakt stoppen zo moeilijk. Er is bij ons geen cafetaria en dus geen enkele mogelijkheid om aan alcohol of drugs te raken.”
“Wie ontwenningsverschijnselen heeft, krijgt medicatie van onze verslavingsarts. Maar die bouwen we snel af. Dat insettelen , zoals wij dat noemen, duurt niet lang. De meesten doen na een dag of twee al mee aan het gewone programma.”
Dat gewone programma is intensief en heeft vrij veel structuur. “Elke dag zijn er zo'n vier groepssessies. En er is altijd een avondactiviteit, gericht op herstel Patiënten gaan ook naar meetings van de AA (Alcoholics Anonymous) of NA (Narcotics Anonymous). Er is ook een recovery assistant een spreker zelf het programma heeft doorlopen en clean is. Hij of zij weet wat het is om die eerste dagen met angst en schaamte te worstelen.”
“Daarnaast hebben patiënten twee individuele therapiesessies per week met een psycholoog, maar er zijn ook wekelijkse therapiesessies met de familie. De eerste week ziet de familietherapeut alleen het gezin, om die ook te helpen. In de reguliere zorg gebeurt dat niet.”
“Deze kliniek richt zich dus op twee dingen. Begrijpen wat verslaving is, zodat de patiënt tot de beslissing kan komen dat hij of zij niet meer wil gebruiken, en tools aanreiken om er effectief van weg te kunnen blijven. Die eerste maand in Hoboken bestaat dus uit een heel gevuld programma.” Het grote prijskaartje wordt met andere woorden vooral gerechtvaardigd door de intensieve therapieën die de cliënten volgen.
“Na 4 weken kunnen mensen hun verblijf verlengen, of naar huis gaan voor ambulante therapie of nazorg. Of, ze stromen door naar de traumakliniek in Vosselaar, waar ze een programma van negen weken kunnen doorlopen. De prijs is hetzelfde als in Hoboken. Mensen met bijkomende problemen zoals een depressie, burn-out, eetstoornissen, enzovoort, gaan rechtstreeks naar deze kliniek. Hier hebben de patiënten meer vrijheden, zoals een telefoon en een laptop, en mogen ze in het weekend ook naar huis, als de situatie daar veilig is.”
“In het prijskaartje van 8.700 euro zit dus een verblijf van 4 weken, alle maaltijden en alle therapieën. Patiënten kunnen trouwens ook altijd extra therapie aanvragen. Zakgeld en medicatie zijn uiteraard niet inbegrepen.”
Sibyl beseft heel goed dat het prijskaartje niet voor iedereen is weggelegd. Ze ziet een duidelijk patroon in de mensen die naar Affect2U komen. “De meesten hebben een goede job, of familie die bijlegt. Sommigen gaan een lening aan om het te kunnen betalen. We krijgen ook regelmatig buitenlandse cliënten: vrij veel Nederlanders en zelfs Britten. En er komt een mix tussen jonge en oude mensen, maar toch steeds meer jongeren. Vaak worden ze gestuurd door hun ouders die zelfstandigen zijn of tot de betere middenklassen behoren.”
Sibyl merkt ook dat er andere problematieken zijn. “Toen ik 27 jaar geleden aan mijn carrière begon, waren er nog veel pure alcoholisten. Dat is nu eerder een uitstervend ras. Vroeger was cocaïne underground en marginaal, nu is het overal. Er zijn tegenwoordig veel meer mensen die het gebruiken. Ook designer drugs zoals ketamine, iets wat we twintig jaar geleden nauwelijks zagen, zijn populair.”
“Door het internet heb je ook meer shop- en seksverslaafden. Vroeger moest je voor een pornoboekje naar de winkel, nu is dat allemaal makkelijk verkrijgbaar. Er zijn veel meer verschillende verslavingen. Maar de dynamiek erachter is altijd hetzelfde.”
Wij blijven 24 op 7 bereikbaar. Als mensen eerlijk zijn over een eventueel herval, pikken ze nadien de draad zeer makkelijk weer op.
Wie na de behandeling de kliniek(en) verlaat, staat weer op eigen benen. “We raden de cliënt dan het model van abstinentie aan, maar dat is natuurlijk een individuele kwestie. Het is niet aan ons om mensen te dwingen om iets te doen, ze moeten zelf overtuigd zijn en volhouden.”
Maar hoeveel je ook betaalt: herval is nooit uitgesloten. “Wij blijven 24 op 7 bereikbaar. Als mensen eerlijk zijn over een eventueel herval, pikken ze nadien de draad zeer makkelijk weer op. Heel anders gaat het als iemand alweer twee weken stiekem aan het drinken is.” ..
Heb je na het lezen van dit artikel vragen over een residentiële opname Aarzel niet en neem contact op via mail of bel naar: +32 (0) 480 67 40 18.