Wat is een drugsverslaving?
Drugs zijn vrij goed ingeburgerd in onze maatschappij en lijken een onschuldige manier om het feestgedruis af en toe wat te versterken of om de ruwe kantjes eraf te slijpen. Maar drugs zijn niet ongevaarlijk, want ze kunnen verslavend zijn.
Een drug beïnvloedt het centrale zenuwstelsel. Het kan een medicijn zijn, maar ook een psychoactieve stof met een drogerende, verdovende, opwekkende of hallucinerende werking. Van zodra ‘af en toe wat xtc’ of ‘soms een beetje cocaïne’ niet meer volstaat, ben je op weg naar een drugsverslaving. Net zoals bij alcohol, sluipen drugs als een dief in de nacht je leven binnen. Tot je er niet meer mee kan stoppen.
Een drugsverslaving komt voor in alle sociale klassen. Bepaalde drugs, zoals cocaïne, komen zelfs vaker voor in hogere sociale klassen. De hoge maatschappelijke druk, de concurrentie in de samenleving, de opstapelende stress en angsten, enzovoort spelen zeker mee een rol in de ontwikkeling van een verslaving.
Wat zijn de symptomen van een drugsverslaving?
Helaas kan het een hele tijd duren voordat je beseft dat je van het recreatief gebruik van drugs in een verslaving belandde. Of misschien voel je wel dat er iets niet klopt, maar overtuig je jezelf ervan dat het allemaal wel meevalt. Je maakt jezelf wijs dat je het onder controle hebt en dat je echt kan stoppen als je wil.
Problematisch drugsgebruik wordt vaak door de gebruiker onder de mat geveegd. Meestal zijn het familie en vrienden die zich zorgen maken en de gebruiker erop aanspreken. Waarop ontkenning volgt, en de leugens.
Mijn vriendin vertelde me dat ik een probleem had en dat ze wou dat ik ermee stopte. Ik probeerde dit te doen maar dit lukte allesbehalve. Toen begon ik nog meer te liegen en alles in het geniep te doen. Ik loog over alles. Over geldzaken, over waar ik was geweest, …
Wat zijn de gevolgen van een drugsverslaving?
Afhankelijk van de drugs die je gebruikt, zijn er verschillende gevolgen. Voor allemaal geldt dat er problemen opduiken op mentaal, fysiek en sociaal vlak.
Omdat je lichaam went aan de drugs, zal je steeds meer nodig hebben voor hetzelfde effect. Je bouwt als het ware een tolerantie op. Bij langdurig gebruik beschadigen de hersenen, wat er onder andere voor zorgt dat je hormonen uit balans geraken. Maar je kan ook fysieke problemen zoals hartklachten krijgen.
Welke soorten drugs zijn er en wat zijn de gevolgen?
Alle drugs zijn verslavend, maar er is een verschil in hoe ze werken en wat ze doen. We geven graag wat meer uitleg over de meest voorkomende drugs.
Wat is cocaïne?
Cocaïne, ook wel coke of sos genoemd, wordt via een chemisch proces uit de bladeren van de cocaplant gehaald. Het wordt op verschillende manieren gebruikt:
- snuiven (lijntje)
- roken
- injecteren (opgelost in water)
Dit witte, kristalachtige poeder geeft je onmiddellijk een opgewekt en energiek gevoel dat enkele uren kan duren. Het blokkeert namelijk de heropname van serotonine, noradrenaline en dopamine waardoor het beloningssysteem in je hersenen wordt bijgestuurd en het verhoogt je hartslag en bloeddruk.
Cocaïne is zeer verslavend en wordt vaak gebruikt bij het uitgaan of door mensen met een overvolle agenda, een hectisch leven en een grote druk om te presteren.
Wat zijn de gevolgen van cocaïnegebruik?
Gekookte cocaïne wordt ook wel crack genoemd. Bij het roken (of chinezen) ervan, is er een sterk flash-effect. Dit effect verdwijnt snel, waardoor de drang naar de volgende flash groter wordt. Dit maakt cocaïne geestelijk zo verslavend.
Cocaïne kan de volgende effecten op de gezondheid:
- longproblemen door het roken van crack
- hartproblemen: een verhoogde hartslag, een hogere bloeddruk, een zwaardere belasting van het hart wat kan leiden tot een hartinfarct
- cocaïne geeft je een zelfverzekerd gevoel waardoor je sneller risico’s neemt
- rusteloosheid
Hoe helpt Affect2U jou om te stoppen met drugs?
Hulp bij drugsverslaving ... De eerste en belangrijkste stap is toegeven dat je een probleem hebt. Van zodra je over die moeilijke drempel stapt, staat er een multidisciplinair team met veel ervaring in de verslavingszorg klaar om je te begeleiden.
We zoeken samen naar de voor jou meest gepaste oplossing. Je kan ambulant geholpen worden, of kiezen voor een opname in onze huiselijke omgeving.
Herstellen is een werkwoord. Je moet er blijvend aandacht voor hebben en er – samen met anderen – aan werken. Affect2U heeft me geen garantie kunnen geven op ‘nooit meer gebruiken’ maar wel heel veel hulpmiddelen om dit te kunnen realiseren.